4 грозни навика, които ни състаряват изкуствено

Понякога не е нужно да сме навършили определени години, за да се появят бръчки по лицата ни. Има навици от ежедневиято, които го постигат много по-успешно пт възрстта, споделя 7kefa.com.

Задържане на обиди

Емоционалното ви състояние може значително да повлияе на физическото ви състояние. Така че, задържането на минали събития или обиди е нещо, което може да навреди на ума и тялото ви. „Тялото издържа на стрес и травми чрез стиснати челюсти, постоянни намръщени или набръчкани вежди и свити рамене. Не искате да изглеждате така, нали?

Пренебрегвате нивата на стрес

Многобройни изследвания подкрепят факта, че стресът (както краткосрочен, така и дългосрочен) може да причини преждевременно стареене. Това е така, защото когато сте подложени на стрес, тялото ви произвежда кортизол, хормон, който може да увреди теломеразата и теломерите (капачките в края на всеки низ от ДНК).

„Бръчките, сивата коса и отслабената имунна система може да са свързани със съкратени теломери“, казва Моника Лам-Фейст , сертифициран от ACE, личен треньор и фитнес ръководител в AlgaeCal. „Така че, като си наложите рамки на отношението или участвате в дейности за намаляване на стреса (като медитация, дишане и йога и т.н.), бихте могли да се борите със стареенето.“

Депресия

Ако сте депресирани, това се отразява както на вашето физическо, така и на психическо здраве – и ако не се лекува, това дори може да ускори процеса на стареене. Едно изследване за 2018 г., публикувано в списанието  Psychological Medicine,  заключава, че хората с депресия са склонни да изпитват по-голям и по-бърз когнитивен спад с напредване на възрастта.

Носенето на тежки обеци

Може да ви звучи странно, но ушите ви може да са неприятен белег на остаряването. И ако имате навика да носите големи, тежки обеци, това може да бъде още по-убедително.

„Като остаряваме, ушните ни възглавнички увисват (както всичко останало в тялото ни) и получаваме изпънати и удължени ушни миди”, казва Юн. „За жените това е дори по-лошо, отколкото за мъжете, тъй като тежките обеци могат да тежат на ухото и да го удължават през годините. Пиърсингите за уши също отслабват ушната мида и могат да се разтягат и разкъсват. Като решение се предлагат пластири за поддръжка, които се прикрепят към гърба на ушната мида, за да я подкрепят и противодействат на тежестта на бижутата.