Трябва ли компютърните игри да се превърнат в олимпийски спорт?

В дискусията за Олимпиадата в Париж се появи интересен дебат – трябва ли видео игрите да се превърнат в олимпийски спорт? От Франция са решили да обсъдят с Международния Олимпийски Комитет включването на електронните спортове.

Причината е, че има огромен брой млади хора, които са захласнати по видео игрите и турнирната им страна. Това може да е един мост между поколенията, който да осигури прогресът на Олимпийските игри в новата ера.

През 2022 година, по време на Азиатските игри ще има гейминг дисциплини, в които се раздават медали. Състезанието там е признато от МОК. Много от вас ще си кажат, че това е абсурдно, защото компютърните игри не могат да са спорт. Дали? Посети Scatter.bg, направи си MrBit регистрация и се увери!

От МОК са скептични за включването на този тип дисциплини в най-голямото спортно събитие на планетата. И за това си има аргументи. Обаче, ако те бъдат адресирани, нищо не ни спира да опитаме.

По принцип дефиницията на спорт е, че имаме случка, в която се комбинират физически усилия и състезателен елемент. Но колко точно физически усилия? Голфът е спорт, но там физическите усилия не са неистови. Това не е бодибилдинг. Моторните спортове и автомобилизма изискват енергичност, но най-вече изискват бърза мисъл и ментална сила, а не тяло на бог. Но все пак са спортове, нали? Стрелбата е олимпийски спорт. Тя изисква ли нечовешка физика? Има още много такива – кърлинг, риболов, боулинг, шах и прочие. Всички те се считат за спортове.

Електронните спортове могат да индивидуални и отборни. Те са много ментално изтощителни. Изискват много бързи рефлекси и едновременно с това много високо ниво на комуникация. Участниците имат специални фитнес режими, работят с експерти по хранене и се борят не по-малко да поддържат формата си – включително с тренировки.

Целта на Олимпийското движение е да „подпомогне изграждането на по-мирен и по-добър свят, образовайки младите чрез спорт, който се практикува без дискриминация, в духа на приятелството, солидарността и честността“. Това по никакъв начин не противоречи на електронния гейминг. Точно обратното.

Един аргумент против е, че в игрите има агресия. Първо, това е много преувеличено. Второ, дори да има такива игри, не всички са под общ знаменател. Има спортни игри, които са идеални. А и, в спортове като бокса и стрелбата няма ли агресия?

Другият сериозен проблем е липсата на глобална организация, която да управлява електронните спортове и да комуникира с МОК. Регистрирай се в MrBit сега и стани част от играта.

Нито един от тези, или други „проблеми“, не е нерешим. Най-големият аргумент в полза на електронните спортове е, че гледаемостта на Олимпиадата спада, а тази на електронните спортове расте главоломно. И рано или късно нещата ще се случат.