Стресът и депресията изчезват, когато спортуваме

Вече знаете, че спортът е полезен за вашето физическо здраве. Но има още добри новини. През последните години изследванията показват, че спортното участие може да повлияе положително на вашето психично здраве. Ето как.

  1. Спортът повдига настроението ви

Искате ли изблик на щастие и релаксация? Включете се в някаква активна дейност. Без значение дали се занимавате със спортове, имате фитнес тренировка или се разхождате бързо, физическата дейност предизвиква мозъчни химикали, които ви карат да се чувствате много по-щастливи и по-спокойни. Отборните спортове по-специално дават възможност да разпуснете и да се включите в разтоварващо предизвикателство, което подобрява вашата форма. Те също така осигуряват социални ползи, като ви позволяват да се свържете с съотборници и приятели в условия за отдих.

  1. Спортът подобрява концентрацията ви

Редовната физическа активност помага да запазите вашите ключови умствени умения по-остри, докато напредвате. Това включва критичната мисъл, ученето и използването на добра преценка. Учените твърдят, че много полезно е да се прави комбинация от аеробни и мускулно укрепващи дейности. Извършването на подобна дейност от 3 до 5 пъти в седмицата в продължение на половин час може да повлияе отлично на психичното ви здраве.

  1. Спортът намалява значително стреса и депресията

Когато извършвате физическа дейност, вие ви се разсейвате от ежедневните стресови фактори. Това помага много да избегнете затъването от негативни мисли. Упражненията свалят нивата на хормоните на стреса във вашето тяло. Същевременно стимулира произвеждането на ендорфини. Така се задържа стреса и депресията. Ендорфините могат дори да ви накарат да бъдете по-спокойни и да гледате оптимистично на всичко след упорита тренировка. Специалистите са на мнение, че има нужда от по-задълбочени изследвания, за да се намери точната връзка между спорта и депресията.