Напълно безполезни, но любопитни факти от заобикалящия ни свят

Има случайни факти, има факти за животните, има прекрасни факти и има исторически факти. Има и безполезни факти – или факти, които абсолютно, никога, никога няма да имате нужда да знаете, сочи Istinskiistorii.com. Това не означава, че не са интересни. Ето ви няколко такива.

 

  1. Кралят Купа е единственият цар от тестето карти без мустаци.

Във всяко тесте карти има по четири царя. И дори и всички те да изглеждат еднакви, царят купа е единственият, който няма мустаци. Според „Гардиън“ , така нареченият „крал на самоубийството“ (който е получил името си, защото изглежда, че си забива меч в главата), не винаги е бил с голо лице. Той погрешно загубил окосмяването си при редизайн.

  1. Металните капси на дънките имат име и цел.

Следващия път, когато носите дънки, погледнете джобовете. Виждате ли тези малки метални капси по ъглите? Те не са там, за да добавят някои допълнителни ефекти към панталоните, те всъщност имат цел. Закопчалките, както се наричат от Леви Щраус, се поставят на определени места, за да добавят допълнителна стабилност, където платът е по-вероятно да се износва и разкъсва.

  1. Средностатистическият възрастен прекарва повече време в тоалетната, отколкото да тренира.

Не всички сме физически активни, както би трябвало да бъдем, и може да е трудно да приспособим тренировките към ежедневието ни. От друга страна, когато става въпрос за облекчаване(да, искаме да отидем в тоалетната), никога не отлагаме. Ето защо, според проучване от 2017 г. от британската нестопанска UKActive , възрастните прекарват средно по три часа и девет минути в тоалетната всяка седмица, но имат само около час и 30 минути физическа активност през същия период от време.

  1. Котките не могат да усетят сладкото поради генетичен дефект.

Котките могат да скачат изненадващо високо, да се промъкнат през най-тесните пространства и да имат девет живота. Но има едно нещо, което не могат да направят: да вкусят сладкото. Според статия от 2007 г. в  Scientific American , за разлика от други бозайници, котките не могат да вкусят сладост поради факта, че „нямат 247 базови двойки от аминокиселините, които съставляват ДНК на гена Tas1r2. В резултат на това той не кодира правилния протеин… и не позволява на котките да вкусят сладкиши. ”