Кои са най-добрите храни за вашия мозък

Вие ядете полезни храни за сърцето си. Ядете такива и за мускулите. Въпросът е защо не ядете за най-важната част от тялото – мозъка си.

Спанак

Тъмните или зелено – листни зеленчуци съдържат високи нива на фолиева киселина и витамин В12, които могат да предпазят мозъка от деменция. Изследователи от университетите Tufts и Boston са наблюдавали участници в изследване и са открили, че тези с високи нива на хомоцистеин имат почти двойно по-голям риск от развитие на болестта на Алцхаймер. Високият хомоцистеин е свързан с ниски нива на фолиева киселина и витамини В6 и В12. Перфектният пример за бонус „храна за мозъка“ е спанака.

Стафиди

Тези сушени плодове са богати на елемента бор. Изследователите на USDA са открили, че участниците, приемащи най-малко 3,2 милиграма бор на ден, се справят с 10% по-добре при тестове за внимание и памет. Ябълките и ядките също помагат за това. Яденето на повече стафиди също е чудесен начин да запазите кръвното си налягане.

Пуешко

Тази птица съдържа аминокиселината тирозин, която е доказано, че помага на мозъка да поддържа нивата на допамин, важен невротрансмитер в паметта. Американските военни изследователи установиха, че войниците се справят по-добре с мултитаскинг и тест за памет, когато са консумирали храна, богата на тирозин час по-рано.

Боровинки

Тъмно оцветените плодове и зеленчуци, особено боровинки, ягоди и спанак, са с високо съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите от своя страна осигуряват някои от най-добрите храни за мозъка. В изследване на плъхове в изследователския център на USDA е установено, че по-възрастните плъхове, хранени с екстракт от боровинки, са подобрили краткосрочната си памет и двигателните си умения. Ако сте над 45 години, вие определено се нуждаете от повече боровинки в диетата си.