Как спортът ще подготви тийнейджърите за живота

Все повече и повече тийнейджъри пропиляват възможността да спортуват, а това не е добре!

Повечето тийнейджъри на възраст 13-17 са физически здрави, но само около 40% от тях упражняват някаква спортна дейност. За съжаление, тенденцията към спад вероятно ще продължи, защото днешните млади хора се привличат в „дейности“, които изискват само движение на ръката, като видео игри, социални медии или сърфиране в интернет.

Освен простото удоволствие от играта, има няколко други основателни причини да се присъедините към спорта.

  1. Ще бъдете по-здрави.

Физическата активност помага за контролиране на теглото, за борба със заболяванията, подобрява настроението, повишава енергията и спомага за по-добър сън. Предимствата на здравето от участие в спорта далеч надхвърлят опасностите от действителното нараняване.

  1. Ще бъдете по-умни.

Много проучвания разкриват, че спортуването в действителност може да повиши вашата мозъчна дейност. Децата, които са по-активни, проявяват по-голямо внимание, имат по-бърза когнитивна скорост на обработка на информацията и работят по-добре на стандартизирани академични тестове, отколкото децата, които са по-малко активни.

  1. Ще се научите екипна работа и спортсменство.

В спорта, хората се учат да разчитат един на друг и да се мотивират взаимно за постигане на обща цел. Въпреки, че индивидуалните спортове са страхотни, екипните спортове всъщност ви учат за живота: успехът на екипа зависи от това колко добре играчите работят заедно.

Спортът също ви учи да играете честно и да уважавате играчите на противниковия отбор. Измамата, злорадството и борбата не принадлежат към спорта – или в професионалния свят.

  1. Ще се сприятелявате.

Когато се присъедините към спортен отбор, вие неизбежно ще се сдобиете с приятели. Тъй като съотборниците споделят толкова много забавни и вълнуващи моменти, вашите приятелства трябва да продължат дълго след като сте завършили играта.

  1. Ще се научите да фокусирате и управлявате времето си.

Спортът изисква време и ангажираност, но повечето играчи обикновено се представят по-добре в училище и е по-вероятно да участват в клубове или общественополезен труд.

  1. Ще имате предимство на работното място.

Не всички хора, които се занимават със спорт, са „тъпи спортисти“. Всъщност има изследвания, които показват, че момичетата и момчетата, които са се занимавали със спорт, са по-склонни да израстват в кариерата.