Жените вече се възприемат за компетентни колкото мъжете

През последните 70 години жените се промениха много. С възхода на феминизма, социалният натиск да се омъжат и да имат деца е намалял и сега, жените се чувстват свободни да се създават семейство или да останат сами и да градят кариерата си. Всъщност жените съставляват почти половината от работната сила в света в сравнение с едва 34% през 1950 г. И тъй като времето се е променило, има и определени стереотипи за пола, казва istinskiistorii.com.

Според нов мета-анализ, публикуван в “ Американски психолог“ , 86% от възрастните в САЩ смятат, че мъжете и жените са еднакво интелигентни, срещу само 35% през 40-те години. А тези, които смятаха, че мъжете и жените имат различни нива на интелигентност, също смятаха, че мъжете са по-компетентни, така че изследователите смятат, че тази промяна показва, че сега жените се възприемат по-сериозно на работното място,  отколкото през последните десетилетия.

Изследователите разглеждат 16 национално представителни проучвания на общественото мнение, включващи повече от 30 000 възрастни в САЩ от 1946 до 2018 г., за да определят своите констатации. Техният анализ също откри, че има някои неща, които не са се променили. Мъжете все още се възприемат като притежаващи повече „сила“, което означава, че те се възприемат като по-агресивни и амбициозни, отколкото техните женски колеги. И убеждението, че жените са по-чувствителни и емоционални, отколкото мъжете, всъщност става все по-силно с времето.

„Тези стереотипи следва да облагодетелстват заетостта на жените, защото компетентността е, разбира се, изискване на работното място за почти всички позиции,“ Алиса Eagly , професор по социална психология в Северозападния университет и водещ автор на изследването, се казва в съобщение за пресата . „Освен това работните места все повече възнаграждават социалните умения, което дава на жените допълнително предимство. Лошото е , че повечето ръководни позиции изискват повече агресия, отколкото общуване. Следователно по-малката агресия, която притежават жените, в сравнение с мъжете, е недостатък по отношение на лидерските позиции. „

Промяната не се случва за една нощ, но е хубаво да се знае, че е постигнат поне някакъв напредък.