Ето така се променя разбирането за добър шеф

Не е тайна, че работното място се е променило изключително през последните две десетилетия. Технологичният напредък позволява на хората да работят навсякъде. Има и някои междуличностни промени около шефовете на работното място и какво означава да си добър шеф. Най-накрая имаме някои научни данни, които да подкрепят това, което прави един мениджър успешен, споделят от Istinskiistorii.com.

Според ново проучване, тези шефове, които се фокусират върху нуждите на своите служители, имат по-високи нива на производителност.

Ново проучване установява, че шефовете, които проявяват съпричастност и почтеност и подпомагат своите служители, са създали чувство за общност, доверие и лоялност, което е много полезно за цялостния работен процес и продукцията на фирмата.

Преди хората очакваха шефът да бъде строг и авторитарен и постоянно да напомня на служителите, че са там, за да работят. Но днес шефът трябва да спазва правила, а основната цел на мениджъра трябва да бъде да служи на интересите на своите служители и да гарантира, че те с желание ще ходят на работата, вместо да се боят всеки понеделник.

„Стилът на управление, който е етичен, надежден и има истински интерес към благосъстоянието и развитието на персонала, води до реални положителни резултати на работното място. Служителите са по-позитивни в работата си и затова често и по-креативни. Резултатът е повишаване на производителността. „