Ето как най-бързо да охладите дома в големите жеги

Охлаждането на дома ви може да направи сметката ви за ток доста внушителна. Ето как да се намалят разходите за климатизация с лесни способи.

Не работете сами

Обединете дейността на климатика с тази на вентилатора на тавана, за да разпределите хладния въздух в стаята. Използването на двата уреда едновременно ви позволява да повишите температурата на климатика с пет градуса, което от своя страна намалява разходите ви за охлаждане. Също така, погрижете се вентилатора ви да се движи по посока на часовниковата стрелка и да избутва студения въздух надолу.

Не затопляйте термостата

Дръжте топлинните уреди като лампи, компютри и телевизори далеч от термостата на климатика. Тяхната топлина ще накара климатика да работи по-дълго.

Уплътнете вратите и прозорците

Спестете от разходите за охлаждане, като запазите хладния въздух, който сте осигурили в дома си. Уплътненията на и прозорците и вратите трябва да са в перфектно състояние. Така ще запазите топъл въздуха и през зимата.

Насочете вентилационните отвори за климатика на стаята си към тавана

Ще стане по-бързо, ако охлаждате стаята от горе надолу, а не само в една посока. Също така ще имате по-добра циркулация на въздуха, тъй като студения въздух слиза надолу.

Почистете филтъра

Допускането на прекалено много наслоявания по филтъра, ще увеличи количеството енергия, която климатикът използва използва, за да накара стаята ви да достигне комфортна температура. Отстранете филтъра и го избършете с кърпа поне веднъж месечно.