Ето какво с случва с вас, когато сте дехидратирани

Водата прави повече за вашето тяло, отколкото всичко друго, което бихте могли да консумирате, споделят от  istinskiistorii. Имайки предвид, че водата гарантира, че вашите органи изпълняват основните си задължения, не е чудно, че не пиете достатъчно от нея и дехидратирането може да се окаже фатално.

И така, какво точно се случва с тялото ви, когато не пиете необходимите осем чаши вода на ден?

Вашите плазмени нива намаляват.

Когато в тялото ви има недостатъчно количество вода, течният компонент на кръвта – наречена плазма – има по-малко материал, за да поддържа кръвните клетки. Например проучване от 2008 г., публикувано в списанието Aviation, Space и Environmental Medicine, установи, че когато здравите мъже са били дехидратирани и неподвижни само за четири часа, обемът им плазма е намалял с 3,4 процента.

Така че защо трябва да се интересувате колко плазма имате? Е, без адекватно количество плазма вашите червени кръвни клетки стават по-концентрирани. Това означава, че те също по-трудно транспортират важни протеини, минерали, хранителни вещества и кислород до останалата част от тялото ви.

Сърцето ви трябва да работи извънредно.

Това намаляване на обема на кръвта от намалената плазма води до сгъстяване на кръвта. Това от своя страна води до „ спад на сърдечния дебит , което се отразява на способността на сърцето ни да доставя гориво за мускулите ни“, обяснява М. Рамин Модабер , доктор по медицина, ортопед-хирург от института „Сийдър-Синай Керлан-Джоуб“ в Лос Анджелис, Калифорния.

„По същество сърцето ни трябва да работи по-трудно, за да изпомпва същото количество гориво в нашите мускули“, казва той. Ето защо, когато сте дехидратирани, сърдечната честота обикновено е повишена, тъй като работи извънредно, за да достави кръв на останалата част от тялото.

Получавате главоболие.

Сгъстяването на кръвта ви засяга и един от другите ви жизненоважни органи: мозъка ви . Докато тази гъста кръв се бори да се движи по цялото ви тяло, това води до повишаване на кръвното ви налягане. Ето защо, страдащите от дехидратация обикновено изпитват главоболие, особено ако са останали без вода за по-дълъг период от време.