Диета с насекоми може да гарантира добро здраве

Някои неща звучат налудничаво, но хиляди хора по света ги правят и споделят добрия ефеект от тях.

Яжте насекоми

Когато мислите за чудесни естествени източници на протеини, вероятно обичайните заподозрени, които ви идват на ум са пиле, яйца, риба, постно свинско месо. Е, позволете ни да ви представим нов източник: насекоми. Според Организацията на храните и земеделието на Организацията на обединените нации (ФАО), насекомите вече са редовна част от диетата на приблизително два милиарда души по света. Те имат значително по-малко въздействие върху околната среда от източниците на протеини, отглеждани във ферми – те произвеждат по-малко парникови газове и изискват по-малко труд – а също така са богати на фибри и други микроелементи като мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен и цинк.

Спете с чорапи

Ще спите по-добре, ако краката ви са топли. Загряването на студените крака причинява вазодилатация – разширяване на кръвоносните съдове, което може да каже на мозъка, че е време за сън, отбелязват експертите. След отваряне на кръвоносните съдове в ръцете и краката, топлината се преразпределя по цялото тяло, за да се подготви за сън.

Дъвчете дъвка

Дъвченето на дъвка прави много повече от освежаване на дъха ви. Според проучване от 2013 г., публикувано в British Journal of Psychology , дъвката всъщност може да ви помогне да се концентрирате за по-дълго време, особено в ситуации, в които трябва да се концентрирате за продължителен период от време. И така, следващия път, когато трябва да се съсредоточите, махнете еспресото и вземете дъвката!

Мечтайте

Ако сте някой, който често губи ценно време за мечтане, може да си мислите, че губите време. Но в действителност мечтанието е знак, че мозъкът ви е активен и в добра форма. Изследване от 2012 г., публикувано в Psychological Science, установи, че хората със скитащи умове имат по-високи степени на работна памет. Нещо повече, тези, които обичат да мечтаят, имат „по-ефективни“ мозъци.