Яжте люти чушки за понижаване на кръвното

Голяма част от хората още в младежка възраст започват да вдигат високи стойности на кръвно налягане. Това е следствие от лоши навици в ежедневието. Не е нужно веднага да прибягвате до хапчетата. Достаъчно е да няправите някои промени в живота и навиците си, информират от 7kefa.com.

Ограничете консумацията на алкохол.

Хората, които искат да понижат кръвното си налягане, естествено трябва да се стремят към „умерена консумация на алкохол“. Упоритите пиячи, които престават да се отдават толкова често на алкохола, могат да констатират до 4 mmHg намаляване на систоличното кръвно налягане.

Ставайте често от бюрото си през деня

Ако искате сериозно да подобрите кръвното си налягане, тогава се уверете, че се движите достатъчно през деня, освен във фитнес залата сутрин. Въпреки че хората, които са работили в момента, са могли да понижат кръвното си налягане, изследването за хипертония установи, че тези, които са работили и са направили училие, за да станат и да се движат през целия ден, виждат допълнително намаление от 1,7 mmHg.

Насладете се на повече храни, богати на калий.

Висококалийните храни се препоръчват за хора с хипертония. В едно проучване от 2005 г., публикувано в списанието  Хипертония, изследователите тествали ефектите както на калиев хлорид, така и на калиев цитрат върху хипертоници и установили, че веществата са способни да понижат систоличното кръвно налягане съответно с 11 mmHg и 13 mmHg. Някои храни с високо съдържание на калий, които да добавите към вашата диета за по-добро кръвно налягане, включват банани, спанак, картофи, портокалов сок, кисело мляко и боб.

Наблюдавайте приема на натрий.

„Намалете приема на натрий“, ако искате да понижите кръвното си налягане, казва Катлър. Защо? Според Американската сърдечна асоциация , излишъкът от натрий в кръвта води до увеличаване на течностите в кръвоносните ви съдове, което от своя страна води до по-голямо кръвотечение и следователно до повишаване на кръвното налягане. „Това е все едно да увеличиш водоснабдяването към градинския маркуч – налягането в маркуча се увеличава, тъй като през него преминава повече вода”, обяснява организацията. Цел на не повече от 2300 мг натрий на ден.

Поддържайте нивата на витамин С под контрол.

Когато става въпрос за понижаване на кръвното Ви налягане, витамин С е най-добрият ви приятел. В един мета-анализ за 2012 г., публикуван в Американския вестник за клинично хранене , изследователите са стигнали до заключението, че консумирането на приблизително 500 mg дневно на витамин С – еквивалента на приблизително шест чаши портокалов сок – може да намали BP с близо 4 mmHg в краткосрочен план.

Подправете храната си с люти чушки.

Колкото по-люто е ястието, толкова по-добро е кръвното налягане. Това е според проучване, публикувано през август 2010 г. по въпроса за  клетъчния метаболизъм, който установява, че дългосрочната консумация на капсаицин – един от основните компоненти на чили – може да намали BP.