Липсата на достатъчно сън води до увреждане на ДНК и рак

Изследователи изследвали лекари в Хонг Конг, някои от които работели през нощта. Беше доказано, че липсата на сън увеличава увреждането на ДНК до 30%. Това причинява генетични мутации, които могат да доведат до опасни заболявания като рак, според учените.

Лишаването от сън, също така може да намали способността на ДНК да се възстанови, което няма начин да не води до генетични заболявания, сочат резултатите от изследването.

Изследователите смятат, че това е първото изследване от този вид, което разглежда ефектите от лишаването от сън върху гените при млади хора.

Изследването се фокусирало върху лекари, които трябвало да коригират моделите си на сън заради нощната работа. Учените не могат да си отговорят защо липсата на сън уврежда ДНК.

Препоръчителното количество сън обикновено е седем часа на нощ, но цифрите показват, че възрастните редовно пропускат час или два.

Препоръчаните часове сън за хората варират в различните възрастови групи.

Един възрастен на възраст между 18 и 60 години трябва да получи най-малко седем часа сън на нощ, според уебсайта на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията. Редовният, но лош сън ви излага на риск от сериозни медицински състояния, включително затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет.

Според учените липсата на сън съкращава продължителността на живота ви и преди това е свързана с по-голям риск от рак.