Защо трябва да мислите два пъти преди да приемете увеличение на кредитния лимит

Компаниите, издателки на кредитни карти компании изпращат на картодържателите всякакви екстри по пощата. От ниските лихвени проценти по баланса до възможности за двойни награди. Ако сте били картодържател в продължение на много години, вероятно сте виждали всичко.

Фаворит при компаниите за кредитни карти е увеличението на кредитния лимит. Обикновено ще получите писмо по пощата, което ви уведомява, че като ценен притежател на карта имате право на увеличение на кредитния лимит. Преди да вдигнете телефона и да се обадите на фирмата за кредитни карти, да приемете, има някои важни неща, които трябва да се вземат под внимание.

Предимства на по-високия лимит

Намалено използване на кредити. Когато приемете увеличаване на кредитния лимит, ако го използвате отговорно и се отказвате от увеличаване на разходите си, това ще намали използването на кредита. Защо това има значение? Използването на кредити е един от ключовите критерии за изчисляване на кредитния ви рейтинг .

Използването на кредита се изчислява чрез разделяне на неизплатения дълг от наличния кредит. Теоретично, колкото по-ниско е вашето кредитно използване, толкова по-висок е кредитният ви рейтинг.

Финансови извънредни ситуации. Кредитът не расте по дърветата. Кредитът може да бъде труден, особено когато се нуждаете най-много. Ако се сблъскате с извънредна ситуация, ще се радвате, че разполагате с финансовата възглавница. Въпреки, че почти винаги е добра идея да се отдели фонд за спешни случаи от три до шест месеца, има някои случаи, когато може да се наложи да разчитате на кредит.

Наградни точки за големи покупки. Ако се използва отговорно, по-висок кредитен лимит може да означава, че повече от дневните Ви разходи могат да бъдат преместени в кредитната карта и след това да печелите повече точки за награди. Можете да натрупате много точки за награди, като правите големи покупки с пластиката, вместо да пишете чекове или да използвате дебитната си карта. Плащането на данъците с вашата кредитна карта и заплащането на големи ремонти също са чудесни начини да натрупате много точки.

 

Недостатъци на по-висок лимит

По-голям дълг. Ако постоянно пренасяте баланса по кредитната си карта и плащате само минималната сума, наистина трябва да мислите дълго и усилено, преди да приемете увеличение на кредитния лимит. По-високият кредитен лимит може да доведе до по-голям дълг, ако не се използва отговорно.

Ако има допълнителен капацитет за изразходване на пари, изкушението може да бъде неустоимо. Не забравяйте да спазвате правилото номер едно за отговорни разходи за кредитна карта и да правите покупки само след изтичане на гратисния период.

Обикновено има два вида писма за увеличаване на кредитния лимит, които ще получавате по пощата – този, в който се казва, че кредитният Ви лимит се е увеличил автоматично, а друг, който ви казва, че може да има право на увеличение на кредитния лимит. Докато първият тип не трябва да навреди на кредитния ви рейтинг, вторият може, особено ако имате твърде много кредитни задължения в рамките на кратък период от време.